I vissa fall kan operativsystemet krascha eller på annat vis vara instabilt. Det kan röra sig om mindre eller större mjukvaruproblem som ofta löser sig efter en ominstallation eller återställning av operativsystemet. Här kommer vi förklara hur du ominstallerar MacOS på din Macbook Air eller Pro.

1. Starta från MacOS Återställningsverktyg.
För att kunna påbörja en ominstallation så behöver vi komma åt Återställningsverktyget. Detta gör du genom att hålla nere Kommando(⌘)+R när du slår på datorn. Håll nere dessa tangenter tills du ser Apple-logotypen på skärmen.

2. Välj om du vill formatera (radera informationen på disken) disken innan ominstallation.
Om du inte vill radera någon information går du vidare till Steg 3.

Om du vill radera informationen på disken inför ominstallationen så klickar du på Skivverktyg > välj Visa > Visa alla enheter i menyfältet och markera sedan volymen du vill radera och klicka sedan på knappen Radera.

3. Installera om MacOS
För att påbörja installationen så väljer du Installera om MacOS ifrån listan. Gå vidare i processen och välj vilken hårddisk du vill installera på och följ sedan instruktionerna på skärmen.

Det är viktigt att inte stänga locket eller på annat sätt försätta datorn i viloläge. Datorn kan starta om flera gånger och skärmen kan ibland bli svart, detta är helt normalt. När installationen är färdig visas inställningsskärmen för Språk.

Din dator är nu ominstallerad och du kan börja installera dina program.